فهرست مطالب

نشریه امنیت ملی
پیاپی 16 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین ساری، رضا علیدادی*، محسن مرادیان صفحات 9-43
    از عوامل موثر در پیشرفت و بی نیازی جامعه نیروی انسانی نخبه آن جامعه است. توجه به این منبع مهم در بیانی ات امام خامنه ای (مدظله العالی) تحت عنوان نخبه پروری و به منظور پیشرفت و عدم وابستگی علمی مطرح شده است و می تواند عامل موثری در استحکام ساخت درونی قدرت ملی نظام باشد. این تحقیق به بررسی نقش های نخبه پروری در استحکام ساخت درونی قدرت ملی نظام می پردازد. نقش های نخبه پروری در استحکام ساخت درونی قدرت با مولفه های پایه ریزی، رشد، ثمردهی، ثبات و توزیع مطرح می شود. با توجه به اینکه این تحقیق در زمره تحقیقات پیمایشی (میدانی) جای می گیرد، محقق برای رسیدن به اهداف تحقیق، با استفاده از پرسش نامه (محقق ساخته) نظرات متخصصین و اصحاب علم و فن آوری را اخذ نموده و با بررسی این نظرات به اقتباس مولفه ها و شاخص های نخبه پروری استحکام زای نظام پرداخته است. نتیجه تحقیق، عدم تاثیر توزیع و رشد و تایید سایر نقش های بیان شده است. بیشترین بار عاملی این تحقیق مربوط به ثمردهی و پس از آن ثبات و پس از آن پایه ریزی بوده که در مولفه استحکام ساخت درونی قدرت مادی تاثیر بیشتری نسبت به استحکام ساخت درونی معنوی و سلسله مراتب استحکام داشته است. با استفاده از نرم افزار SMART PLS مولفه استحکام ساخت درونی مادی معنوی با بار عاملی 97% و بار عاملی استحکام ساخت درونی مادی منبع با 88% بیشترین تاثیر از نخبه پروری را داشته است و پاسخ به سوال تحقیق مبنی بر تعیین شاخص های موثر همان شاخص های مولفه های موثر تحقیق است. از آزمون Z ضریب معناداری 17 حاصل شده است و نشان دهنده معناداری نقش نخبه پروری در استحکام است. از سوی دیگر تاثیر تغییرات نخبه پروری در استحکام ساخت درونی قدرت ملی نظام 75% است و نتیجه این دو آزمون فرضیه معناداری نقش نخبه پروری در استحکام ساخت قدرت درونی را اثبات نموده، نشان از هدف گذاری هوشمندانه امام خامنه ای (مدظله العالی) در طرح موضوع نخبه پروری دارد.
    کلیدواژگان: نخبه پروری، استحکام ساخت درونی قدرت ملی، استحکام معنوی اثر، استحکام مادی منبع، ثمردهی، پایه ریزی
  • علی عبدالله خانی، پرویز حسینی* صفحات 45-80

    امروزه توجه به مخاطرات امنیتی فضای سایبر یعنی واقع شدن در وضعیتی که بتوان از آسیب پذیری ارکان نظام در مواجهه با تهدیدات داخلی و خارجی حوزه سایبر فروکاست، از عنایت ویژه ای برخوردار است. دلیل این توجه از یک سو متاثر از رشد روزافزون وابستگی جوامع به فضای سایبر به عنوان بستر اصلی اطلاعات و از سوی دیگر گوناگونی تهدیدات در حوزه مذکور است. با سنجش تهدیدات سایبری می توان توجه مسیولین فضای سایبر را به قسمت هایی معطوف کرد که ازنظر امنیتی در وضعیت مناسبی قرار نداشته و می توانند آسیب های جدی به اهداف مرجع و دارایی های کلیدی حوزه سایبر وارد نموده و پیامدهای خطرناکی را در پی داشته باشند. در این تحقیق که باهدف سنجش تهدیدات سایبری انجام گرفت، وضعیت و میزان تهدیدات خطرناک امنیتی سایبری مشخص گردید.
    بر این اساس اهداف مرجع و دارایی های کلیدی حوزه سایبر ازنظر امنیتی در برابر بعضی از تهدیدات سایبری در وضعیت هشدار قرار داشته که توجه بیشتری را می طلبد.

    کلیدواژگان: تروریسم سایبری، تهدیدات سایبری، جاسوسی سایبری، جرائم سایبری، جنگ سایبری، سنجش تهدید، صدمه سایبری
  • احسان کیانخواه، محمدرضا کریمی قهرودی صفحات 81-106
    اینترنت اشیاء به سرعت در حال گسترش است. اشیاء متنوعی از پوشیدنی، ثابت و متحرک با قابلیت عمل فیزیکی با فرمان سایبری در حال گسترش است. اینترنت آینده با نفوذ در همه شیون زندگی انسان از حالات شخصی و فردی تا تعاملات جمعی اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی در حال خلق دنیایی جدید برای انسان است. در عصر سایبر با درهم تنیده شدن گسترده زندگی و تکنولوژی های غیر بومی تهدیدات نوینی متوجه امنیت ملی شده است. ازآنجایی که این تکنولوژی ها عموما بومی نبوده و متعلق به کشورهای متخاصم و یا هم پیمانان آن ها است، چالش هایی را متوجه امنیت ملی خواهد کرد. تحقیق با شکل دهی به پرسشنامه محقق ساخته براساس اثرات اینترنت اشیاء و تکنولوژی های مرتبط آن با امنیت ملی نظرات متخصصان این حوزه را مورد پرسش قرار داده است. سپس با تکنیک معادلات ساختاری و نرم افزار SmartPLS مورد تحلیل قرار گرفته است. مردم و سبک زندگی، حاکمیت و قلمرو و جغرافیا متحمل چالش هایی نو خواهد شد. ماشینی شدن زندگی انسان، غفلت انسان از مسئولیت دنیوی و اخروی، تغییر سبک زندگی جامعه به سبک زندگی غربی، اشراف اطلاعاتی دشمن بر تعاملات اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، دانش راهبردی و کاهش حفاظت از سرمایه های ملی از اثرات کسترش اینترنت اشیاء در کشور خواهد بود. باید با درک صحیح چالش های آینده، راهبردهایی را در شکل دهی به قدرت درون زای سایبری اتخاذ نمود.
    کلیدواژگان: اینترنت اشیاء، چالش های امنیت ملی، مردم، حاکمیت، قلمرو
  • حسین باقری، حسن مرادی، علی اوسط نظاملو صفحات 107-138
    ترکیه در حالی که خود با بحران قدیمی کردهای این کشور که مدت ها آن ها را ترک های کوهستان می نامید دست به گریبان بود و این موضوع هنوز در راس بحران های آنکارا قرار داشت؛ به یکباره با تغییر رویکرد نسبت به کردها، اقدام به برقراری روابط گسترده با منطقه اقلیم کردستان عراق نمود. برقراری روابط سیاسی و استفاده از رهبران کرد اقلیم در راستای اهداف منطقه ای ترکیه در قبال کشورهای همسایه، نشان از این داشت که این تغییر رویکرد ترکیه در قبال کردها، اهدافی فراتر از محیط امنیتی اقلیم را دنبال می کند. بر این اساس تحقیق حاضر با عنوان رویکرد سیاسی ترکیه در اقلیم کردستان و تاثیر آن بر امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران تهیه و مبتنی بر این فرضیه بوده است که فعالیت های گسترده ترکیه در اقلیم کردستان عراق، زمینه بروز تهدیداتی را برای امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران فراهم کرده است. این تحقیق از نوع کاربردی بوده، به روش توصیفی- تحلیلی تهیه و چارچوب زمانی سال های 2003 تا 2013 میلادی در اقلیم کردستان عراق را در بر می گیرد.
    تحقیق با مورد توجه قرار دادن اهداف و دستاوردهای رویکرد سیاسی ترکیه در اقلیم کردستان به این نتیجه رسیده است که؛ رویکرد و حضور ترکیه در این منطقه، امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران را در بعد سیاسی با تهدید مواجه نموده که در همین راستا نیز پیشنهاداتی ارایه گردیده است.
    کلیدواژگان: رویکرد ترکیه، امنیت ملی، جمهوری اسلامی ایران، ترکیه، اقلیم کردستان عراق
  • ابراهیم حسن بیگی، علیرضا عین القضاتی* صفحات 139-166

    با توجه به رهنمودهای مقام معظم فرماندهی کل قوا  حضرت امام خامنه ای (مدظله العالی) مبنی بر تکیه نظام ج.ا.ا. بر استحکام ساخت قدرت درونی، این مقاله در پی تبیین نقش فناوری زیستی در ارتقای توان دفاعی ج.ا.ا به عنوان یکی از مولفه های قدرت بازدارندگی همه جانبه دفاعی ج.ا.ا می شود. در ادامه با استناد به اسناد بالادستی و آرای اندیشمندان در حوزه های مختلف، شاخص های این فناوری استخراج با بهره گیری از روش پژوهش آمیخته از طریق روش توصیفی و پیمایشی انجام گردید. جامعه آماری تحقیق در مرحله نخست شامل 63 نفراز خبرگان علمی-تخصصی آگاه به مسایل راهبردی و فناوری های نوین، از سایر دانشگاها و مراکزی چون دانشگاه علم و صنعت، امیرکبیر، تهران، تربیت مدرس، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، موسسات صنایع دفاعی ودجا، ستادهای پژوهشکده علوم شناختی، امر گردآوری اطلاعات پیرامون احصای ابعاد اصلی همگرایی انجام شد. سپس در مرحله دوم امر گردآوری اطلاعات از 30 نفر از خبرگان نظامی از ودجا، آجا، سپاه پاسداران، دانشگاه عالی دفاع ملی و ستاد کل ن. م انجام شد و نتایج این تحقیق مبین احصای 3 مولفه 17 شاخص، و اثبات هم افزایی، ارتباط و تعامل دوسویه، و بیشترین تاثیر غیرمستقیم با متغیر وابسته همگرایی (NBIC) داشت و نتایج این تحقیق مبین آن است که به کارگیری فناوری زیستی به عنوان فناوری های حساس علاوه بر تقویت امنیت ملی و توان نظامی ج.ا.ا در بخش دفاعی و پدافندی منجر به افزایش سطح هوشیاری سربازان و حجم داده های اطلاعاتی در شناسایی افراد از طریق گرد و غبار هوشمند، افزایش ذخیره سازی اطلاعات بر روی تراشه های دی. ان.ای، استتار زیستی با الهام از موجودات زنده، شناسایی و آشکارسازیعوامل مضر و بیماری زا، محافظت و واکسیناسیون، و رفع آلودگی زیستی و تشخیصی در درمان و سلامت می شود.

    کلیدواژگان: فناوری زیستی، همگرایی، توان دفاعی، استحکام ساخت درونی
  • فتح الله رشید زاده، محمدجواد علیزاده* صفحات 167-197

    در رویکرد مضیق به مفهوم امنیت ملی، این مفهوم از ابتدا در بعد نظامی آن تعریف شده بود و بر این اساس، افزایش توان و قدرت نظامی تا سرحد امکان، تامین کننده امنیت به شمار می رفت. به واسطه خساراتی که این رویکرد برای جامعه بشری داشت، بعدها در رویکرد موسع به امنیت ملی، ابعاد دیگری تعریف و امنیت نظامی یکی از ابعاد آن محسوب می شد. به علت استفاده ابزاری از این مفهوم، به تدریج در نگرش مکاتب مختلف امنیتی، برای بعد نظامی امنیت تاثیر کمتری قایل شدند و همکاری دسته جمعی و امنیت جمعی را راه کار بهتری برای امنیت جامعه بشری معرفی کردند. گرچه برخی دیدگاه ها و مکاتب امنیتی بر کم اثر شدن بعد نظامی امنیت به علت ماهیت پیچیده فضای کنونی تاکید دارند، ولی به نظر می رسد این مولفه کماکان در حوزه امنیت نقش جدی دارد و کماکان ابزاری در دست دولتمردان برای تهاجم و دفاع است، زیرا تهدید نظامی هنوز مرکز سنتی نگرانی های مربوط به امنیت ملی است و اقدام نظامی، می تواند همه اجزای دولتی که مورد حمله واقع شده است را تهدید و پایه های مادی دولت را تحت فشار قرار داده و خسارت و زیان زیادی به بار آورد. بنابراین امنیت نظامی کماکان اهمیت خاص خود را حفظ نموده و در ادبیات نظامی- امنیتی جایگاه خود را دارد. از سوی دیگر تامین امنیت نظامی که در کار ویژه نیروهای مسلح و قدرت نظامی- امنیتی تعریف شده است، نیازمند ابعاد نرم افزاری و سخت افزاری است. ازجمله این ابعاد می توان به اصول، اهداف و سیاست های امنیت نظامی بر اساس اسناد بالادستی اشاره نمود. هدف این پژوهش تعیین ابعاد مذکور در گفتمان ولایت فقیه، قانون اساسی و سیاست های کلی نظام است تا با استفاده از روش تحقیق موردی - زمینه ای و همچنین روش تحلیل محتوا، تحلیل گفتمان و تحلیل تفسیری، ابعاد موردنظر در حوزه امنیت نظامی جمهوری اسلامی ایران احصاء و ارایه گردد. در نتایج حاصل از تحقیق، مصادیق مرتبط با هر یک از ابعاد مذکور احصاء و در انتهای پژوهش ارایه شده است.

    کلیدواژگان: دکترین، اهداف، سیاست، امنیت نظامی، گفتمان ولایت فقیه، قانون اساسی
  • محمد شاه محمدی، سید علی مرتضویان صفحات 199-231

    نظم و امنیت از شاخص های اساسی رفاه انسان ها محسوب می شوند و چرخ های رشد و تعالی جامعه و افارد آن در گرو تامین این نیاز اساسی است. در این پژوهش سعی شده است با بررسی رابطه مشارکت اجتماعی (به عنوان عنصری اجتماعی) و احساس امنیت در میان شهروندان تهرانی به راهکار هایی برای ارتقاء این مهم دست یابیم.
    روش تحقیق حاضر پیمایشی بوده و شهروتدان تهرانی بالای 30 سال ساکن در 22 منطقه تهران، جامعه آماری آن را تشکیل می دهند. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 384 نفر تعیین شد. روش نمونه گیری در این پژوهش خوشه ای چند مرحله ای است و ابزار گرد آوری اطلاعات این تحقیق پرسشنامه بوده است.





    یافته های پژوهش نشان می دهد که احساس امنیت از حیث سن و تحصیلات متفاوت است. سن و احساس امنیت رابطه مثبت اما تحصیلات و احساس امنیت رابطه منفی با یکدیگر دارند. اما در میان زنان و مردان تفاوت معنا داری در احساس امنیت دیده نشد. همچنین رابطه مثبتی میان مشارکت و احساس امنیت برقرار است. با ارتقاء مشارکت اجتماعی می توان بر امنیت اجتماعی افزود. با توجه به همبستگی نسبتا قوی میان مشارکت نهادی و احساس امنیت، می توان با بهبود عملکرد نهادها و جلوگیری از جرایم نرم افزاری درون سازمان ها به ویژه سازمان هایی که متولی برقراری نظم اجتماعی هستند، همچنین با کار فرهنگی تربیتی در زمینه افزایش مشارکت اجتماعی، به افزایش امنیت اجتماعی به عنوان یکی از شاخص های اساسی رفاه اجتماعی و توسعه یاری رساند.

    کلیدواژگان: امنیت مالی، امنیت جانی، امنیت فکری، امنیت اجتماعی، مشارکت اجتماعی
|
  • Hussein Sari, Reza Alidadi *, Mohsen Moradian Pages 9-43
    Contributing factor in the development and manpower needs of the community elite. Given the major source said Imam Khamenei (may Allah grant) entitled elite to scientific progress and independence have been raised. And the National Military power is an effective factor in strengthening internal structure. This study examines the roles of national power elite in the internal structure of the system's strength.
    The role of elite power components based on the strength of internal structure, growth, fruitfulness, stability and distribution arises. Given that this study research among survey-based instead researcher to achieve the objectives of the study, using a questionnaire (self-made) experts and members of the science and technology review the comments received and adapted components and indicators elite military strength is causing. As a result of research, development and approval of the distribution and other functions is presented. This research highest load factor of stability and fruitfulness and then after it was founded the components of the internal structure of the material impact strength greater than the strength of internal structure and hierarchy strength is spiritual. Using SMART PLS software components internal structure of the material-spiritual strength by 97% and the load factor load factor build inner strength source material (88%) had the greatest impact from the elite. And answers to the survey questions to determine effective measures as indicators of effective component research. The Z test result is 17 and represents a significant factor of significance is the role of the elite in strength.
    The impact of changes within the power elite in the construction of the National Military strength is 75%. As a result, a significant hypothesis tests to prove the role of the elite in strength and build inner strength, showing a smart targeting Ahmadi on the issue is elite.
    Keywords: elite, build internal strength of national power, spiritual strength work, source material strength, fruitfulness, foundations.
  • Ali Abdollahkhani, Parviz Hosseini * Pages 45-80

    Today, due to the security risks of cyberspace that is located in a position that can be pillars of the regime's vulnerability in the face of internal and external threats cyber domain reduction, the utmost respect. The reason given on the one hand by the increasing dependency on cyberspace communities as the main bed and the other hand is a different threat in the division.. The study was conducted to assess cyber threats, cyber security status was determined and dangerous threat.
    Accordingly, reference purposes and key assets cyber domain of security against cyber threats in the alert status had been some that need more attention.
    Keywords: terrorism cyber, cyber threats, cyber espionage, cyber War, cyber appraisal, cyber hurt

  • Ehsan Kiankhah, Mohammad Reza Karimi Ghohrodi Pages 81-106
    The Internet of Things (IoT) is rapidly spreading. Various objects of wearable, fixed and mobile stuff with physical functionality and cyber command is growing. Future internet, penetrating in all aspects of human life -from personal statuses to collective social, economic, political and cultural interactions- is creating a new world for humans. In the cyber age with widespread intertwining of life and non-aboriginal technology, new threats to national security have been arisen. Since these technologies are generally not indigenous and belongs to the warring states or their allies, it would bear challenges to national security. This study by shaping a researcher made questionnaire based on investigating the effects of the Internet of Things and the related technologies on the national security, has questioned the experts' views in this area. The accumulated data then has been analyzed using the structural equations' technique and SmartPLS software. The people and their life style as well as the sovereignty, territory and geographical dimensions would be faced with new challenges. Mechanization of human life, human negligence of spiritual and worldly responsibilities, changing the life style to the western life style, enemy's intelligence on social, economic, political interactions, as well as the strategic knowledge and in the meantime, reduction of protecting the national capital amongst others will be some of the effects the expansion of Internet of Things will pose for the country. Through understanding the future challenges, strategies must be adopted in shaping of the cyber endogenous power.
    keywords: Internet of Things (IoT), Challenges for National Security, people, sovereignty, territory
  • Hussein Bagheri, Hasan Moradi, Ali Osat Nezamlou Pages 107-138
    While handling the old crisis of the Kurds who used to be called Mountain Turks for sometime, still considered the main crisis of Ankara, the Turkey government changed its approach to the Kurds and established various relations with them. Establishing political relations and using Kurdish leaders in the region for territorial objectives indicate that through this change of approach the Turkey government is looking for objectives beyond their territorial security. Accordingly, the present research, Political Approach of Turkey in Iraqi Kurdistan and its Impact on the National Security of the Islamic Republic of Iran, hypothesizes that Turkey's vast activities in Iraqi Kurdistan facilitate threats against the security of the Islamic Republic of Iran. This is a practical research using descriptive-analysis method carried out between2003 to 2013 in Iraqi Kurdistan.
    Considering the aims and the achievements of the political approach of Turkey in Kurdistan region, the research concludes that the approach and the presence of Turkey in this region is a menace to the national security of the Islamic Republic of Iran, in this regard, some suggestions are offered.
    Keywords:approach of Turkey, National Security, islamic republic of iran, Turke, Iraqi Kurdistan
  • Ibrahim Hassan Beigi, Ali Reza Einolghozati * Pages 139-166

    According to the directives of the Supreme Commander -in-Chief of the Islamic Republic of Iran, relying on improvement of defense capabilities, this paper explains the role of Biotechnology in  I.R. Iran's defense capability as one of the component of defense Overall deterrence power.Then, based on documents and thinkers’ views in various technology fields, indicators of this technology extracted & conducted by using mixed methods research through descriptive and survey methods. The study population in the first phase consisted of 63 people including scientific-Technical Experts knowing the strategic Issues and also innovative technologies(NBIC) from different universities and other centers.Then in the second phase data collection is done among 30 military experts including Board Chairman and members of the four and five forces of Army, Guard Corps and heads of departments in the General Staff of the Armed Forces and higher, students or teachers at the supreme National Defense University (familiar with the converging technologies), and the results show, 3 components and 17 indicators, achievements represent the interaction and mutual relationship among the paired independent variables (IC, BI, NC, NI, BC, NB) and triple ones (BIC, NBI, NIC, NBC) and dependent variable (convergence or NBIC). The results of this study suggest that the use of biotechnology as a sensitive military technologies, in addition to strengthening national security and military capabilities, cause to increasing of Soldiers’ alert, storing information on DNA chips & increasing volume of data in identification of people through smart dust, camouflage inspired by biological organisms, identification and detection of harmful agents and pathogens, protection and vaccines, and biological decontamination , and recognizing diagnostic health care .

  • Fathallah Rashidzadeh, Mohammad Javad Alizadeh * Pages 167-197

    The narrow approach to the concept of national security, this concept was first defined in the military, and accordingly, an increase in power and military power as possible, was to provide security. Due to the damage that this approach to human society, a broad approach to national security later, another dimension was defined as military security is one of its dimensions. Through use of this concept gradually in view of different schools of security, for the security system were made less effective and collective cooperation and collective security, the better for the security of human society introduced. Although some of the views and schools of military security ineffective due to the complex nature of the current security focus, But it seems that this component is still a serious role in the field of security and is still a tool of the government for the attack and defense becase it is still the traditional military threat to national security concerns and military action, Can attack all parts of the state that is located in The government has pressured and threatened the basis of material damage and huge losses. The military security still retains its importance and its place in the literature of military security. The security system in the armed forces and the military-security function is defined, in need of software and hardware. Some of these aspects include the doctrine, goals and military security policy on the basis of the documents cited upstream. The purpose of this study was to determine the dimensions of Velayat-e-Fagih discourse, constitution and general policies of the system is to use the case study method as well as content analysis, discourse analysis and interpretive analysis, the dimensions of the military security of the Islamic Republic Iran recognized and presented. The results of the research, issues related to each of these dimensions have been recognized at the end of the study.

    Keywords: doctrine, Goals, policy, Military Security, Velayat-e-Fagih discourse, constitution
  • Mohammad Shahmohammadi, Seyed Ali Mortazavian Pages 199-231

    Security and order are assumed as essential indices of human welfare in such a way that the evolution of society and individuals hinge on the fulfillment of the former. Meanwhile, this study aims to examine the relation between the social participation (as a social element) and the feeling of security amongst the citizens of Tehran and proffer some strategies for improvement of the former. Accordingly, it employs survey as a method and makes up a population of citizens older than 30 in area 22 of Tehran and determines the sample as 384 persons upon Cochran Formula. Following, it takes sample upon multi-phase cluster and gathers data through questionnaire.
    The outcome of the study suggests that the feeling of security is varies in respect of age and education. Age and feeling secure bear a positive but education and the latter bear a negative relation with each other and by improving social participation the social security could be developed.

    Keywords: property security, life security, intellectual security, social security, social participation